Digital detox

2016-09-09

Pling! Vad händer med oss när vi är ständigt nåbara? Ny forskning visar hur förödande det är för produktiviteten. Därför har också en rad stora företag, bland dem Volkswagen, bestämt att man stänger av sina e-postservrar efter kontorstid.

Alla vet så klart att det är skadligt med för mycket övertidsjobb och att aldrig få vara ledig. Ändå kan det vara svårt att säga nej.

– Men konsekvenserna för både enskilda individer och för företag borde mana till eftertanke, säger Erin Reid vid Boston University School of Business.

– Vår forskning visar entydigt på att så gott som alla människor blir mer eller mindre dysfunktionella om vi aldrig får lägga ifrån oss mobilen utan hela tiden går och väntar på nästa mejl eller telefonsamtal.

De allra mest dystopiska rapporterna varnar för att vi är på väg att få en arbetskultur där man förväntas sätta jobbet före familj, personlig utveckling och fritidsintressen, före själva livet.

– I en del fall blir konsekvenserna direkt bisarra, i ett av företagen som vi undersökte, så visade det sig att en fjärdedel av alla medarbetare fejkade att de jobbade 80-timmarsveckor när de i själva verket bara jobbade hälften så mycket. Men kulturen var sådan att de kände sig tvingade, fortsätter Reid.

Volkswagen är inte ensamt om att reagera. I Frankrike har man infört en lag som säger att arbetsgivare inte får mejla sina anställda efter arbetstidens slut.