Dörröppnande design

2015-08-13

Dörren har i alla tider sett ungefär likadan ut. Rektangulär och placerad mitt på en vägg. Perfekt om man är vuxen, normalbyggd och har friska ben. Men om man nu varken är det ena eller andra? Kinnarps kollar in den japanske formgivaren Nendos nya dörrserie och känner samhörighet med hans inkluderande design.

Sedan början av 2000-talet har Nendo, eller Oki Sato som han egentligen heter, ständigt förmått överraska världen genom att ta sig an vardagsföremål med helt nya ögon.
Nu senast under Milanomässan var det dörren. Genom att förse den med magnetlister och hyllor hittar Nendo en helt ny plats för såväl hyllor som tavlor eller varför inte en liten kruka? Dörren blir en del av inredningen. Självklart utrustad med en inbyggd belysningslist, så när det är mörkt ute får du hjälp att hitta rätt med både nyckel och fötter. Varför har ingen tänkt på det tidigare?

 

För barn kan det ibland vara en omöjlighet att ens nå upp till handtaget. Den här dörren gjorde Nendo med tanke på förskolor.

 

Dörrar brukar oftast bara handla om funktion – öppna och stänga. Men i Nendos värld kan dörren förvandlas till ett vackert konstföremål. Så här fint blir det då.

Varför skulle inte en dörr kunna vara placerad i en vägghörna?
– Speciellt rullstolsburna upptäckte att det blev mycket enklare med min lösning. Plus att en dörr i en hörna helt förändrar arkitekturen i rummet och bokstavligen öppnar upp nya möjligheter för inredningen, säger Oki Sato.