Dream team

2015-05-05

Hur kommer det sig att en del arbetsgrupper alltid levererar bättre resultat än andra? Eller att en jury bestående av framstående och intelligenta medborgare tar ett häpnadsväckande dumt beslut? Kinnarps har kollat närmare på en spännande undersökning – vad som gör det perfekta teamet!

Först och främst, det är lätt att inbilla att man måste ha en karismatisk och driven ledare för att lyckas. Men så behöver det inte alls vara. Inte heller är det säkert att den intelligentaste gruppen lyckas bäst. Undersökningen som gjordes vid Massachusetts Institue of Technology, och som publicerats i tidskriften Science, slog i stället fast tre grundläggande framgångsfaktorer.

1. En demokratisk ordning, där alla får komma till tals, funkar bäst.

2. Att kunna läsa av ansiktsuttryck och små skiftningar hos övriga gruppmedlemmar är en klar fördel. Kort och gott, att vara lyhörd för andra.

3. Slutligen, ju fler kvinnor desto bättre… Över 600 arbetsgrupper undersöktes, och med fler kvinnor i gruppen sköt testresultatet i höjden. 

Undersökningen omfattade såväl brainstorming som logiska analyser. Kan vara bra att tänka på när du själv ska sätta samman ditt drömteam. Det är inte nödvändigtvis den som ropar högst som kommer vara den som bidrar mest.