ERGONOMI – FÖR EN BÄTTRE ARBETSPLATS

2014-11-11

ERGONOMI – FÖR EN BÄTTRE ARBETSPLATS

Ont i nacken? Eller bara trött i ögonen? Vi på Kinnarps vet att många hälsoproblem kan förebyggas med en god ergonomi. Här är 5 smarta tips att tänka på!

Du slår på datorn på morgonen och sedan blir du sittande framför skärmen tills det är dags att gå hem från jobbet. Känns det igen? Vi blir allt fler som tillbringar i princip all vår arbetstid på det viset. Med detta följer lätt en rad hälsoproblem, som värkande ryggar och nackar, handledssmärtor och försämrad syn. Inte blir det ett dugg bättre av att när vi väl kommer hem så sjunker vi ned i vardagsrumssoffan med spelkonsolen och FIFA 15…
– 50 procent av våra anställda har upplevt smärtor eller annat fysiskt obehag kopplat till hur mycket de använder datorn, berättar ergonomen Dan Odell på Microsoft.
Men han betonar att de flesta problem faktiskt går att förebygga. Vilket också är ett tankesätt som genomsyrar allt vad vi gör på Kinnarps – att skapa effektiva och inspirerande arbetsplatser som får människor att må bra. Här är fem enkla men värdefulla tips från Dan Odell.
1. Först och främst, betydelsen av en bra arbetsstol som ger gott stöd till ländryggen kan aldrig underskattas. Slarva aldrig med den investeringen. Stolen skall vara försedd med alla inställningsmöjligheter så att du kan variera hur du vill sitta, då får man en god ergonomi.
2. Placera alltid datorskärmen så att du har hela kroppen mot den. Om du gång efter annan måste vrida på nacken skapar detta onödig belastning. Se också till att den hamnar rätt i höjdled och på ett bekvämt avstånd i en bra vinkel.
3. Tillbringar du mycket tid i telefon? Skaffa ett headset.
4. Om du använder datormus tänk på att hålla handleden så rak som möjligt. Det är underarmen som ska röras, inte handleden.
5. Slutligen: Upp och rör på dig. Vi vet hur enkelt det är att förlora sig i arbetet. Ta många korta pauser. Sitt aldrig still för länge på samma plats. Variation är det absolut viktigaste för att må bra. Ett led i detta är att skaffa dig ett skrivbord som är höj- och sänkbart, det kommer bespara dig många besvär.