Svävande konst

2015-09-17

Vad är det som gör att vissa miljöer är som osynliga för oss medan andra bränner sig fast på näthinnan? Den franske konstnären Charles Pétillon har gjort en rad uppmärksammade och spännande utställningar på detta tema. Är du i London under september måste du gå och se den senaste, där han låtit 100 000 ballonger flyga till väders i Covent Garden.

– Det spelar ingen roll hur vacker en plats är, har vi sett den tillräckligt många gånger så slutar ögat efter ett tag att se. Sådant fascinerar mig, säger Charles Pétillon.

Men att Heartbeat, som installationen heter, bara skulle handla om ”dekoration” eller en udda inredningsdetalj värjer han sig bestämt mot. Han vill att människor ska stanna upp och fundera på vad miljön verkligen betyder, och gärna i ett historiskt perspektiv. Konsten blir en ögonöppnare.

– När Covent Garden byggdes 1552 förändrade den hela stadsbilden. Ändå har de flesta människor som kommer hit inte en aning om den här platsens betydelse som en levande marknadsplats genom århundradena. Många av mina installationer handlar om sådana glömda minnen, att ställa frågor till besökarna som själva får upptäcka historien.

Den svävande ballongskulpturen är hela 50 meter lång och blinkar i suggestiva, pulserande signaler över besökarna – därav namnet Heartbeat.

Utställningen pågår till och med den 27 september.