Fokusera mera

2014-02-21

Att behålla sitt fokus i en storm av distraktioner är inte lätt. Här är 5 smarta tips hur du ska hålla hjärnan i form.

Mejlen plingar, Facebook uppdateras ständigt, Twitter kallar och snart är det lunch. Vi lever i tid full av distraktioner som håller oss från effektivt arbete – både elektroniska och analoga. Nu varnar forskare för hälsofarorna. Vår hjärna är inte anpassad för att ta emot all denna information. Men man kan faktiskt, med ganska enkla medel, bli och förbli fokuserad.

1. Stäng av pop up-funktionen som meddelar när varje nytt mejl kommer in. Det är sällan mejl är så viktiga att din koncentration måste brytas.

2. Ät mycket protein till frukost och lunch. Det ger ett jämnt energiflöde i stället för kolhydrater som omvandlas till socker och som får humöret att åka bergochdalbana.

3. Drick kaffet långsamt. Det är balans i kroppen man vill åt, även med koffeinet.

4. Praktisera mindfulness på kontoret. Varje gång du avbryter ditt arbete för att till exempel kolla mejlen, säg till dig själv: ”Nu är jag distraherad.” Det skapar en nervkoppling i hjärnan som hjälper dig att fokusera.

5. Meditera genom att tänka på din andning. När du märker tanken att tankarna är på väg att vandra i väg – tvinga dig själv att fokusera på andningen. Bak med axlarna och andas långsamt.