Fokus på inredningen

2015-06-04

Tycker du att livet snurrar lite för fort på jobbet ibland? Du är inte ensam. Kinnarps har kollat in en undersökning som publicerats i det amerikanska magasinet Forbes. Den slår fast att tre av fyra kontorsanställda längtar efter en privat plats att då och då kunna dra sig undan till.

Vi förväntas hela tiden vara tillgängliga och multitasking har blivit ett honnörsord. Samtidigt som du pratar i telefon kollar du in en rapport på datorn och teaterviskar åt en kollega att ta med en kopp kaffe till dig. Men till slut går det naturligtvis inte längre och du börjar tappa alla de där bollarna som du försöker hålla i luften.

Att arbeta hemma är inte heller lösningen – i varje fall inte på sikt. För de där spontana mötena vid kaffeautomaten är också viktiga. Den gruppdynamiken kan inga tekniklösningar någonsin matcha. Men vad som tydligt framgår av undersökningen i Forbes är behovet av privata sfärer på jobbet, där det är tyst och lugnt och vi kan koncentrera oss. 55 procent hävdar till exempel att de sällan kan genomföra en hel uppgift utan att bli avbrutna. 

Visst känns det igen? Hur störande är det inte att någon passerar bakom din rygg och kan se på din skärm vad du skriver? Eller vad ska man göra med högljudda arbetskompisar som berättar om helgens äventyr medan du försöker fokusera?

Som så ofta när det kommer till arbetsplatsfrågor är svaret en genomtänkt inredning som tar hänsyn till att vi under en normal arbetsdag går igenom olika koncentrationsfaser. Ibland behöver vi vara ensamma och jobba, andra gånger kan vi sitta tillsammans och utföra rutinuppdrag eller slappna av ihop med våra kolleger.

Så hur skapar man en sådan arbetsplats?
Kinnarps svar på detta heter Next Office Activity Based Working och är en helhetslösning som tar hänsyn till såväl den fysiska som digitala miljön men också själva organisationen.