Franska blommor och bin

2015-06-23

På Kinnarps i Frankrike är man experter på blommor och bin. Ja, inte så som du nu kanske tänker utan faktiska blommor och bin. När kunder besöker Kinnarps kontor utanför Paris får de nämligen inte bara med sig en upplevelse i form av Kinnarps digra inredningsutbud utan de får även en grön upplevelse. Och en burk honung!

För fyra år sedan funderade Kinnarps Frankrikes Ekonomidirektör Stéphane Fouillard vad man skulle göra med den stora gräsängen utanför kontoret. Visst var den vacker med sitt frodiga gröna gräs, men underhållet kostade mycket pengar och ängen i sig hade ingen större funktion.

Stéphane ville istället skapa ett användbart grönområde, ett område där både människor och natur skulle kunna växa. Efter att ha varit i kontakt med en rad företag så föll valet till sist på ett förslag som var exakt vad Stéphane tänkt sig. Ett koncept som innebar lågt underhåll, en ekologisk hantering av grönområdet utan några kemikalier och mindre vattenförbrukning.

-Dessutom föreslog de att vi, för att främja den biologiska mångfalden, skulle öppna ett insektshotell och placera ut bikupor, säger Stéphane Fouillard.

Sagt och gjort, mitt i den vackra blomsterprakten står nu tre stycken bikupor. Bland alla positiva bi(!)effekter som det nya grönomorådet inneburit, så är det en produkt som varit extra uppskattad.

 -Ja, alla anställda får varje år en burk egenproducerad honung. Dessutom får kunder som besöker oss med sig en burk nyslungad Kinnarps-honung.

Satsningen rimmar väl med Kinnarps hållbarhetsarbete; främja biologisk mångfald, inga kemikalier, minde förbrukning av vatten – allt till en låg kostnad. Dessutom är det en spännande upplevelse att få vara med och titta när Kinnarps biodlare samlar in honung från kuporna.

-Jag är väldigt glad över vi valde att satsa på det här. Alla på företaget är väldigt stolta över vårt grönområde, avslutar Stéphane.