Franskt mobilförbud

2014-10-09

Hur ska man få medarbetarna att lyssna och vara mer uppmärksamma på mötet? Gör som den franske presidenten François Hollande – han har förbjudit mobiltelefonerna!

Ni är inne i ett avgörande skede i en viktig diskussion då plötsligt en av dina medarbetares telefoner ringer. Utan att ens tveka svarar denne.
Visst känns situationen igen!
Trots att du blir irriterad och hela mötet måste avbrytas i väntan på att samtalet ska ta slut så är det sällan någon runt konferensbordet som reagerar eller kommer med ett tillrättavisande. För vi vet ju alla, att nästa gång kan det vara vår egen telefon som surrar uppmanande i byxfickan. Eller ta alla de tillfällen som man själv har suttit och förstrött ägnat ett möte åt att svara på dagens mejl, och efteråt har man inte en susning om vad som egentligen sas eller beslutades. Men vad värre är; våra mobilvanor har blivit en distraktion som inte bara stör oss själva utan också hela vår omgivning. En som en gång för alla har tröttnat på detta är den franske presidenten François Hollande som har förbjudit sina regeringsmedlemmar från att ha med telefonerna in på regeringsmöten – de måste lämnas kvar utanför rummet.
– För att fullt ut kunna fokusera på vad som sägs på mötet har presidenten tagit detta beslut, säger regeringens talesperson Stéphane Le Foll.