Fransk sagovärld

2014-09-25

Fransk sagovärld

Hur skulle Jules Verne ha inrett sin favoritrestaurang? Nya favoritkrogen Le Pain Francais Bistro i Göteborg tar andan ur oss.

När det finns restauranger i så gott som varje gathörn, hur ska man då utmärka sig för att gästerna ska hitta en? Svenska arkitekt- och inredningsbyrån Stylt Trampoli har rykte om sig att kreera de mest magiska sagovärldar. I St Petersburg har man exempelvis byggt ett hotell med inspiration från Dostojevskijs Brott och Straff medan man i Stockholm har skapat ett krogkoncept utifrån det glada 20-talet.

En än mer omskakade tidsresa har Stylt Trampoli gjort på västkusten i Göteborg med Le Pain Francais Bistro där man låter gästerna upptäcka La Belle Époque, vilket betecknar åren från 1800-talets mitt fram till första världskriget. En tid då maskinen blev människans bästa vän. Jules Verne skickade ut Phileas Fogg på en jorden runt-resa och Gustav Eiffel började skissa på att bygga världens högsta torn. Det var äventyrslust, ballongfärder och framtidsoptimism, och perfekt inspiration för Stylt Trampoli. Restaurangen Le Pain Francais Bistro har fyra våningsplan, och det är inte utan att känslan är som att kliva in i Alice i Underlandet med förvrängda och överdimensionerade möbler och miljöer som når hela vägen upp till takterrassen med dess parisiska lyktstolpar. Magi! Och ett bra exempel på att när det kommer till inredning är det bara fantasin som sätter gränser.