Functional food

2016-09-22

Intresset för functional food – mat som optimerar kroppens funktioner, växer så det knakar. Vi tog kontakt med Anneli Hallberg, kock, hälsocoach och personlig tränare, som berättar mer om hur vi kan må bättre.

FUNCTIONAL FOOD myntades i Japan under 80-talet. I korthet innebär det att man äter mat som verkligen ger kroppen vad den behöver.

– Vi tänker inte alltid på att det vi äter ska hjälpa alla kroppens celler, muskler, hjärta och hjärna att fungera på ett optimalt sätt utan komplikationer, säger Anneli Hallberg. Vi vill vara friska och välfungerande men äter mat som inte ger kroppen vad den behöver.

Välkända matvaror inom functional food är mejeriprodukter med nyttig bakteriekultur, fiberrika bröd- och pastaprodukter och margariner med nyttiga fetter av typ omega-3-fettsyror. Men att ”addera funktionalitet” är också ett bra sätt att sälja mer produkter. Bönor, nötter och grönsaker är ypperliga exempel på naturligt funktionella livsmedel.

PLANERA DIN MAT

Hörnstenarna till en god kosthållning är att äta regelbundet, äta frukost, mycket grönsaker och dricka vatten. Begränsa socker, halvfabrikat och alkohol. Öka intaget av grönsaker, minska på kött och snabba kolhydrater.

– God mathållning handlar om planering. Ta 30 sekunder och tänk igenom morgondagens mat, så blir det enklare att hålla dig till planen.

LYSSNA PÅ DIN KROPP

Skaffa dig kunskap om functional food på nätet eller via dietist eller kostrådgivare. Anneli uppmuntrar också var och en att lyssna till kroppens signaler.

– Som individ vet man ofta bäst vilken mat man mår bra av – om du lär dig känna efter. Håll koll på hur dina tarmar mår, vilken mat som håller ditt humör i schack och fundera över hur du äter. Då är du en bra bit på väg.