Funktionellt ljus

2014-05-08

Funktionalismens stora mästare Alvar Aalto är känd för sin arkitektur och sina möbler. Men att han också var också en fantastisk belysningsdesigner visar en ny utställning på belgiska konstcentret Grand-Hornu.

Få har förändrat vår syn på arkitektur som Alvar Aalto gjorde. Hans funktionella formspråk väcker än i dag beundran. Från 1920-talet och framåt ritade han i ett rasande tempo villor, offentliga byggnader och möbler som blivit ikoner för sin tid. Men en sida som är mindre känd är hans många fantastiska lampor. Ändå gjorde han hundratals, och det är dem som utställningen Lightings nu tar fasta på. Under hela våren har man möjlighet att se dem på plats i Belgien.
   Utställningen består av två delar, varav den första är en fantasieggande installation – en träbro över vatten där lampornas ljus speglar sig vackert. Tanken är att kontrasterna och reflektionerna som uppstår ska minna om naturen som var Aaltos främsta inspirationskälla. Här hittar man Bikupan, Änglavingen och Handgranaten, och många fler. Dramatiska namn från en dramatisk tid.
   Den andra delen av utställningen visar foton på arkitekturen som lamporna ritades för. Här får vi följa med på en vindlande vandring mellan bibliotek och mötesrum, vårdlokaler och kommunalhus. Man häpnar över produktiviteten! Kolla in utställningen och hitta lysande inspiration till din egen arbetsplats.