Grattis på 20-årsdagen!

2014-11-20

Grattis på 20-årsdagen!

Vi lyfter på hatten och gratulerar en riktig Kinnarpsklassiker – arbetsstolen 6000/8000 lämnar tonåren och fyller 20 år! Arne Ekbom, konstruktör på Kinnarps, berättar om företagets största försäljningssuccé någonsin.

När arbetsstolen 6000 lanserades 1994 väcktes intresset hos kontorsanställda över hela världen. Den innebar en sittvänlig revolution för alla ömmande ryggar och krånglande höfter. Men lika fantastiskt är att ännu två decennier senare så fortsätter framgångssagan. Fram till i dag har den tillsammans med syskonet arbetsstolen 8000 sålt i över 2 miljoner exemplar. Vilken är då hemligheten bakom dess förbluffande popularitet?
Vi frågade Arne Ekbom som var projektledare och ansvarig för konstruktionsarbetet.
– Förr trodde man att komfort endast handlade om stoppningen. Nu vet man bättre. En bra arbetsstol ska medverka till att kroppen inte känner någon trötthet när man sitter. I dag betyder god ergonomi att man ska ha möjlighet att vicka, luta tillbaka och tippa fram, så att inte kroppen fastnar i ett låst läge.

Lösningen bygger på ett så kallat ”free float”-system. När man lutar sig bakåt ökar vinkeln mellan ben och rygg, när man lutar sig framåt rör sig sitsen oberoende av ryggen. Som om stolsryggen och sitsen lever ett helt eget liv. Motståndet anpassas så klart efter kroppsvikten och stolen går också att låsa i valfritt läge och vinkel.
- Vi var först med denna typ av rörelsemönster, som faktiskt möjliggör ett stillsamt ”motionerande” i sittande ställning, vilket är så mycket skonsammare för kroppen, säger Arne Ekbom.

Under årens lopp har stolen genomgått flera uppdateringar, bland annat har fotkrysset och armstödet fått en ny design, men grundkonstruktionen är oförändrad. När stolen släpptes blev den snabbt marknadsledande och än idag är 6000/8000 ett populärt förstahandsval till den personliga arbetsplatsen. En dag som denna vickar vi lite extra på stolen, och önskar stort grattis på födelsedagen!