INTUITIV DESIGN

2013-04-30

Den största belysningssnackisen under årets Milanomässa stod norrmannen Daniel Rybakken för. Med sin finurliga lampa Ascent för italienska Luceplan har han gjort allvar av något som började som en konceptuell idé.

Den norska ljusmästaren Daniel Rybakken har gjort det igen. Den här gången med den intelligenta bordslampan Ascent för italienska Luceplan. Genom att dra lampan nedåt längs den smala stjälken dämpas belysningen, och genom en enkel handrörelse uppåt ökar ljusflödet. Vid bottenläget stängs ljuset helt av. Det finurliga med Ascent är att det räcker med att titta på den en enda gång så förstår man rent intuitivt hur den fungerar.
– Rörelsen att skjuta huvudet uppåt för mer ljus och ner för mindre är en konceptuell idé, men samtidigt en åtgärd som känns helt naturlig, berättar Daniel Rybakken.
Det var när Rybakken fortfarande var student som han FedExade sin portfolio till högste chefen på det anrika belysningsföretaget. Efter det hörde han absolut ingenting. Men så en dag, flera år senare, ringde bossen för Luceplan upp och sa att han ville träffas och prata. Första projektet tillsammans blev Counterbalance, en väggfast lampa som gjorde succé under Euroluce 2012 i Milano. Samma stilrena lamphuvud känns nu igen i Ascent.
– Idén till Ascent kom till efter ett möte med Luceplan i Milano. Jag satt på tåget till Malpensa och tänkte på hur Counterbalance skulle kunna användas på en restaurang eller i ett bibliotek. Om borden stod nära väggarna så var det ju inget problem, men om inredningen stod i mitten av rummet så behövdes en lampa som kunde placeras direkt på bordet. På en restaurang behövs oftast ett mjukt och nedtonat ljus, medan ett biblioteksbord kräver ett starkare ljusflöde. Ascent fungerar i båda fallen.
 Om du inte var designer, vad skulle du vilja arbeta med då?
– Grafisk design, fotografi och film. Och precis i den ordningen.

 

För mer information: danielrybakken.com eller luceplan.com

Foton: Luceplan