Nyskapande arkitektur

2015-10-13

När byggbudgeten är liten får man förlita sig till fantasin. Kanske är det här en bild av hur framtidens arbetsplats kan se ut?

Normalt tänker vi oss kontorsbyggnader som ganska platta lådor, antingen på tvären eller på höjden. Rätt tråkig arkitektur, om man ska vara helt ärlig. Detta ville den engelske arkitekten James Whitaker försöka förändra när han fick i uppdrag att rita ett nytt kontorshus åt en reklambyrå i den lilla staden Hechingen i Tyskland. Problemet var bara att budgeten var väldigt begränsad. Lösningen blev lika överraskande som genialisk: Skeppscontainrar som staplades på höjden.

– Jag fick inspiration av hur atommodeller i ett laboratorium är sammanlänkade med varandra. Sedan tittade jag på ett 1800-talsslott i närheten och gillade de branta fasaderna, och tänkte att om jag kombinerar dessa båda bilder så skulle det bli intressant arkitektur.

Olyckligtvis för Whitaker gick reklambyrån omkull precis när första spadtaget skulle tas. Men bilderna, som är renderingar, har fått spridning över världen och nu hoppas Whitaker ha hittat en intressent till sin nyskapande containerlösning, skonsam mot såväl miljö som plånbok.