Kinnarps i unikt arkitektsamarbete

2016-09-16

Vilka färger och material kommer dominera på våra arbetsplatser de kommande åren? För att ta reda på detta har Kinnarps under hela 2016 arrangerat workshops med några av Sveriges och Europas ledande arkitekter och inredare. I början av september var det grand finale i Kinnarps egna designcenter i småländska Skillingaryd, Sverige.

– Jag och mitt team brukar uppdatera materialvalen och färgpaletten vart tredje år, berättar Christina Wiklund, som är ansvarig för Kinnarps Colour Studio. Den här gången bestämde vi oss för att redan tidigt i processen ta in arkitekter och inredare och lyssna på deras önskemål vad gäller färger och material.

Till den allra första workshopen i våras hade Christina låtit klä upp 200 stolar i olika textilier, som de inbjudna arkitekterna, inredarna och säljarna hade att välja mellan. För varje workshop har sedan stolarna blivit färre och färre.

– Det intressanta är hur lika vi tycker även över landsgränserna när det kommer till färger, tyger och material, det känns verkligen som det har funnits en kreativ linje i våra trendspaningar.

Till finalen och den avgörande workshopen i Skillingaryd hade Christina bjudit in arkitekter från byråerna Tengbom (Linn Sylvan), Wingårdhs (Sara Helder), Krok & Tjäder (Hanna Bohlin), Semrén & Månsson (Christofer Kihlberg), White (Ingrid Ehrnebo), Howl Designstudio (Jens O Johansson), samt inredaren Hildur Blad.

– Det blev en fantastisk dag. Av de ursprungliga 200 stolarna så återstod det nu 30 stolar, alla klädda i olika textilier, och som presenterades som i en modevisning innan det var dags att göra de slutgiltiga valen, säger Christina Wiklund.

Med arkitekternas hjälp fortsätter Kinnarps sin framgångsrika satsning på färg, något som faktiskt redan syns i en volymökning. Christina tar stolen Chip som exempel, som efter att man införde sju accentfärger, har blivit en riktig bästsäljare.

– Det är jätteviktigt att när man gör en inredning också har tillgång till alla färger; hela vägen från de mörkaste till de ljusaste och däremellan alla accentfärger. Jag brukar prata om att i ett rum måste man kunna ”Turn up or down the volume of colours”.

Så när får vi se resultatet av årets workshopar och finalen i Skillingaryd?

– Än så länge är det hemligt, men så mycket kan jag avslöja, det blir läckra laminatfärger, ett helt nytt tygkoncept och den stora bubblaren blir vår ekbets i en helt ny tappning, som också är vår styrka på Kinnarps. Inputen som vi har fått av samarbetet med arkitekter och inredare har varit ovärderlig och jag ser fram emot att presentera detta under 2017.

Fotnot. Under årets tidigare workshops märks bland annat följande byråer och deltagare: Spectrum (Marie Oscarson), Note (Sanna Wåhlin), I-Design (Nils Löventorn), Propeller (Olle Gyllang), (Brodbeck design) Stefan Brodbeck. Dessutom Materia Group samt representanter från Kinnarps åtta egna fokusländer.