Leos kamp

2016-12-20

Hur ska vi rädda jorden från klimathotet? Eller är det redan för sent? En som har engagerat sig djupt i frågan är den amerikanske skådespelaren Leonardo DiCaprio. Tillsammans med National Geographic har han spelat in Before the Flood, en klimatdokumentär som redan setts av över 40 miljoner människor sedan den släpptes i början av november.

I filmen berättar DiCaprio hur hans miljöintresse väcktes redan som ung pojke. På sitt rum hade han en affisch av en målning av 1500-talskonstnären och helvetesskildraren Hieronymus Bosch som föreställde en ödelagd värld. Fascinerad började den unge DiCaprio gå till National History Museum i Los Angeles för att läsa om arter och djur som en gång levt och som sedan försvunnit.
Ingen kan säga annat än att DiCaprios passion och engagemang för miljön är äkta. I Before the Flood får vi följa honom när han reser över världen på jakt efter svaret på klimatkrisen. Han står i issörja i Arktis och intervjuar forskare: ”2040 kommer man kunna segla tvärs över Nordpolen.”
Från en helikopter tittar han ut över ett landskap av rök och eld i Alberta, där olja utvinns ur sand – ett projekt och en metod som har kallats för världens miljöfarligaste. Eller som DiCaprio dystert konstaterar: ”Det ser ut som Mordor.”
Han besöker FN-högkvarteret i New York och tas emot av Ban Ki-Mon innan han pratar inför Generalförsamlingen. Men också inklippta bilder från när han går i protesttåg och faktiskt också hånas för sitt engagemang. ”Vad kan en Hollywoodkändis om klimatkrisen?” Rätt mycket faktiskt.
Men det mest skrämmande är att vi får en inblick i hur många mäktiga företag och organisationer som faktiskt förnekar klimathotet.
Before the Flood är den mest sedda dokumentären i världen sedan år 2000. För att verkligen sätta fokus på vår tids allra viktigaste fråga har National Geographic valt att gratis sprida den på en rad plattformar, däribland Facebook och YouTube. Se den här!
Vill du veta mer om Kinnarps miljö- och hållbarhetsarbete, klicka här!