Länge lever livet

2015-11-17

I framtiden kommer inte pensionsåldern vara 65… eller 75… eller 95… Den första människan som får uppleva sin 150-årsdag är redan född. Det kommer naturligtvis vända upp och ned på hela samhället – inklusive våra arbetsplatser.

En tablett om dagen och du lever halvvägs till evigheten. Forskare har redan gjort framgångsrika experiment på möss och lyckats vända på åldrandet och bokstavligen fått tiden att gå baklänges… Samtidigt håller experter inom nanoteknik på att ta fram ett immunsystem i form av miljontals nanorobotar som flyttar in i våra kroppar och fixar allt från förkylningar till svårare sjukdomar.

Det är självklart en väldigt trevlig tanke att bortrationalisera döden, men i takt med att vi lever allt längre så uppstår också en del oväntade problem och utmaningar. En smula ironiskt kan man väl konstatera att sextiotalisterna kommer bli ihågkomna som generationen som först förstörde jordklotet och sedan såg till att haverera framtidens pensionskassor…

Effekterna och möjligheterna av ett betydligt längre yrkesliv är också något som vi på Kinnarps tidigare har lyft fram i vår senaste Trendrapport.

För första gången i historien är vi nämligen fyra generationer samtidigt på arbetsplatserna och detta innebär att alla måste trivas och hitta sitt egna och individuella sätt att arbeta. Det är viktigt att tänka på att en 20-åring och en 70-åring förmodligen har helt olika krav på arbetsplatsen, men att miljön måste attrahera bägge.

Tänk då på skillnaden mellan en 20-åring och en 150-åring… Läs mer om generationsöverskridande arbetsplatser i Trendrapporten och vad man redan i dag ska tänka på. Du kan ladda ner den här!