Lucas känsla för ljus

2015-10-08

Få har ett sådant öga för design som den italienske mästerformgivaren Luca Nichetto. Hans nya lampserie, Alphabeta, är lika vacker som överraskande. Och är även en utmaning för alla mattesnillen och pusselbyggare…

– Under antiken i Grekland och Egypten hade människor ett väldigt speciellt förhållande till alfabetet. När man skrev adderade man själv en egen liten formtwist till varje bokstav, som små personliga konstverk. Detta gav mig inspiration att formge en serie lampor som alla, beroende på hur de sätts ihop, får ett unikt uttryck, berättar Luca.

De 24 lampskärmarna i Alphabeta-serien ska enligt uppgift ge 10 miljarder olika kombinationsmöjligheter… Säg adjö till inredningskonformism! Nu kan du få exakt den färg, form och sammansättning som du själv vill ha på din belysning.

Alphabeta har tagits fram för Hem, ett nytt skandinaviskt möbelmärke med distribution i över 50 länder. Samarbetet med Luca har en naturlig förklaring i att han sedan 2003 har studios i såväl Stockholm som Venedig.

– Jag träffade en svensk flicka, så det var kärleken som tog mig till Sverige. Jobbmässigt har det varit fantastiskt att få möjlighet att utgå från två marknader. I Italien pratar man mycket känslor när det handlar om design, medan man i Sverige är mer inriktad på funktionalitet och ingenjörskonst. För mig är det en perfect match.

Något som också Kinnarps har uppmärksammat. De senaste åren har vi haft flera framgångsrika samarbeten med Luca, och i dagarna blev det också klart att han kommer designa Kinnarps monter på Stockholm Furniture Fair i februari. Mer om detta på News & Stories inom kort.