MUSEUM FÖR MILJONER

2013-05-24

Tags:

Nu slåss städerna om turisterna med spännande arkitektur. Kinnarps spanar in en het trend och träffar Björn Ulvaeus som berättar om sin senaste satsning – ett ABBA-museum som ska bli en av världens tio största musikattraktioner.

Museer har blivit vår tids stora turistmagneter. Med en modern arkitektur som ibland till och med bländar själva innehållet lockar de miljoner besökare. Frank Gehrys Guggenheimmuseum i Bilbao är kanske det bästa exemplet på vad en enskild byggnad kan göra för en hel stad.
Nu noterar vi att Stockholm hoppas på något liknande. Mixen är till synes helt oemotståndlig: Skyhöga platåskor, galna glitterkostymer, en av världens mest kända musikgrupper och en fantastisk arkitektur signerad den mångfalt prisbelönade arkitekten Johan Celsing.
Det handlar förstås om det nya ABBA-museet.
Sedan de första planerna på ett museum läckte ut 2006 har miljontals fans ivrigt väntat.
Den 7 maj var det äntligen dags för invigning och Kinnarps var naturligtvis på plats.
Museet ligger på vackra Djurgården alldeles utanför själva citykärnan, ett grönområde som årligen attraherar över 15 miljoner besökare – i Europa är det bara Euroland i Paris som är större.
– Vår målsättning är att bli en av världens tio största musikattraktioner, säger Björn Ulvaeus, som själv har varit mycket aktiv i projektet, åtminstone efter att han övervunnit sin första tveksamhet.
– Det är naturligtvis något djupt onaturligt i att bygga ett museum över sig själv. Men eftersom vi splittrades redan 1982 känns det så avlägset, som att det inte handlar om oss utan att vi berättar en fantastisk saga.
Med sina furufasader och kopparinfattade fönster sticker byggnaden ut mot den äldre bebyggelsen runt omkring. Förutom själva museidelen ryms också en restaurang och ett förstklassigt hotell i huset.

Johan Celsing är arkitekten bakom ABBA-museet.

Björn Ulvaeus och Benny Anderssons skrivarstuga på Viggsö är uppbyggd på museet.
Foto: Åke E:son Lindman