Magi i underjorden

2016-12-22

Ett underjordiskt museum i Stettin i nordvästra Polen – där har ni världens bästa byggnad som har tillkommit under 2016. I varje fall om man får tro juryn bakom World Architecture Festival, som årligen delar ut denna prestigefulla utmärkelse.

Vanligtvis brukar byggnader och hus hyllas för storslagna och ibland experimentella former, men två blygsamma glasdörrar och en svagt sluttande ramp är allt som syns ovan jord av National Museum i Stettin. Ändå är det omöjligt att inte fångas av den enkla men suggestiva estetiken. 

Magi i underjorde3

– Det här är en design som är lika poetisk som fantasifull. Att gräva sig ner i underjorden är ju lite som att utforska minnet av en stad och dess historia medan det böljande taket fungerar som promenadstråk och fångar upp livet som pågår just nu, säger David Chipperfield, den världsberömde arkitekten som också var juryns ordförande.
Känslan av att befinna sig under marken förstärks av betonggråa eller alldeles kolsvarta väggar, där punktbelysning skapar öar av ljus för största möjliga dramaturgi.
En av anledningarna till varför den polske arkitekten Robert Konieczny valde att låta museet sjunka ned i jorden var för att inte skymma utsikten för närbelägna Philharmonic Hall, en annan ikonisk byggnad som 2014 vann Mies van der Rohe-utmärkelsen –arkitekturens alldeles egna Nobelpris. 

Magi i inderjorden

Så är du det minsta arkitekturintresserad, då är det verkligen på tiden att sätta upp Stettin på din egen personliga bucketlist!