Magiska mönster

2015-08-25

Konst eller design? En av de tydligaste trenderna just nu är formgivare som söker alltmer unika uttryck, bort från det standardiserade. Här är några av vårens allra mest fantasifulla mönsterlösningar som vi på Kinnarps har spanat in.
Holländska Aliki van der Kruijs är en av världens mest intressanta mönsterskapare. För ett drygt år sedan slog hon igenom med en kollektion tyger som heter Made by Rain. I den lyckades hon med en helt egen teknik fotografera studsande regndroppar och sedan återskapa detta mönster på textilier.

– Med mina tyger kan man bokstavligen ”ha vädret på sig”, säger Alicia, om Made by Rain som också var ett miljöinlägg och en kommentar till klimatsituationen. Bara i hemlandet Holland regnar det fyra procent mer i dag än vad det gjorde för tjugo år sedan.

 

Nu är Aliki aktuell igen och den här gången är det med en kollektion mattor med en än mer avancerad teknisk lösning. Textil blandas med mikroskopiskt små glaspartiklar, vilket gör att mattorna skimrar och skiftar i nyanser beroende från vilket håll man tittar på dem och hur solen faller. Mönstermagi! 

Paola Navone är en veteran i formgivarbranschen. På Milanomässan visade hon sin nya kollektion Addiction, en serie tapeter med ett helt eget tänk. Vi är vana vid att tapeter har repetitiva mönster, men här närmar sig Paola Navone i stället konsten. Tre meter höga fiskar blandas med kvinnosilhuetter mot abstrakta bakgrunder på blå botten, vilket har blivit Paola Navones signaturfärg. Vi kan inte annat än hålla med – de är beroendeframkallande!