Framtidens dataskärm

2014-10-15

Framtidens dataskärm

Vad sägs om att mejla en vas? Eller skaka hand med den du skypar med! Morgondagens dataskärmar kommer vara 3-dimensionella – och förändra allt.

I dag är våra dataskärmar platta och består av ljuskänsliga pixlar, men oavsett vilka visuella sensationer vi erbjuds via dem så är upplevelsen endimensionell. Men nu har forskare vid Tangible Media Group lyckats konstruera en skärm som är uppbyggd ungefär som en lertavla som kan förmedla riktiga former. Skärmen skulle till och med rent teoretiskt sett kunna simulera en handskakning med någon du skypar med... Låter det som science fiction? Faktiskt inte, utvecklingen går snabbare än vad vi ibland kan föreställa oss. Forskarna vid Tangible Media Group är övertygade om att inom tio år kommer detta vara det självklara skärmvalet.
– Det finns så många fördelar. I dag passiviseras vi av våra skärmar. Vi sitter stilla i timmar och glor rakt in i dem, i framtiden kommer vi kunna interagera på ett helt annat sätt. Vi kommer kunna känna, trycka och krama på former som mejlas till oss. Allt blir möjligt, berättar forskaren Daniel Leithinger.
En utveckling som vi på Kinnarps följer med spänning.
Kom ihåg var du läste det först!