Kommunicera mera (och bättre)

2014-04-01

Ibland känns det som om vi talar för döva öron. Andra gånger kan ett förfärligt missförstånd uppstå ur ingenting. Här är tipsen på hur du förbättrar kommunikationen på kontoret!

Man kommer till jobbet och slänger ur sig några förflugna meningar vid kaffeautomaten. Det var inget illa ment, men snart har en präriebrand av rykten startat. Känns det igen? Ibland är det svårt att nå fram till varandra. Den danske filosofen och vetenskapsmannen Tor Nørretrander genomförde på 1990-talet en rad spännande studier som visade på att när vi sitter mitt emot varandra i ett koncentrerat samtal så uppfattar vi bara vartannat ord av vad den andre säger. Förstå då hur knepigt det kan vara att göra sig förstådd i ett stressigt kontorslandskap med en deadline om tio minuter…
Sam Ford, chef på den strategiska kommunikationsbyrån Peppercomm, ger här några enkla men synnerligen värdefulla tips på hur vi kan kommunicera bättre med varandra.
1. Sluta fibbla med mobiltelefonen – lyssna koncentrerat oavsett om det är chefer, medarbetare eller kunder som talar.
2. Sätt dig in i den andres situation. Vad är det han eller hon försöker förmedla till dig? Skapa förståelse i ditt hjärta.
3. Kräv inte för mycket av den du kommunicerar med. Med andra ord: Prata inte ihjäl folk!
4. Var försiktig med kvantifiering. I dagens digitala värld är det lätt att kunder och medarbetare blir till siffror och statistik. Glöm inte att det är människor du jobbar med.
5. Mät inte framgång bara i siffror. Lyft också fram mjuka värden.
7. Var transparant och gör gärna källhänvisningar när du använder fakta. Det stärker din argumentation och trovärdighet.