Nytt högkvarter för brittisk design

2017-01-03

Design- och arkitekturvärlden har fått en ny Instagramfavorit. I slutet av november öppnade Europas största designmuseum i en fantastisk gammal övergiven lagerbyggnad i centrala London.

Förhoppningar finns på en halv miljon besökare redan första året. Så har också stora delar av den brittiska formgivareliten varit inblandade i projektet. Från Sir Terence Conran, som skänkt drygt 200 miljoner kronor, till den ansvarige arkitekten John Pawson, som sin vana trogen lyckats skapa ett visuellt fyrverkeri med små medel. Dock har han den här gången hållit sig borta från den allra stramaste minimalismen, den som en gång fick tidningarna att skoja med honom: ”Pawson har bara fem saker i sitt hem, varav fyra är hans barn.”
Under det spektakulära taket ryms utställningar men också design- och filmstudios, och en lärosal med plats för över 200 åhörare.
Som närmaste grannar i Kensington har Designmuseet några riktiga tungviktare i brittiskt kulturliv; Royal College of Art, Victoria and Albert Museum, Science Museum, Natural History Museum och Serpentine Gallery. Missa inte nästa gång du är i London!