Trampande trend

2014-08-28

Det är lika praktiskt som miljövänligt – allt fler väljer att cykla till jobbet. Här är den första cykeln som specialdesignats för pendlare!


Du ser honom varje dag i trafiken. En man på en racerhoj som trampar febrilt mellan filerna. Detta är en helt ny typ av pendlare som till och med fått ett eget smeknamn: ”Memil” (medelåldersmän i lycra).
Men cykling är så klart inte bara för män. Runt Köpenhamn och Amsterdam byggs särskilda ”motorcykelvägar" för trampande snabbpendlare. Trenden går att se runt om i hela Europa, allt fler uppskattar vardagsmotionen men också att cykeln är ett så mycket bättre miljöalternativ än bilen. Att packa ned dator och viktiga dokument i en ryggsäck och sedan ta cykeln till jobbet har blivit en självklarhet.
Nu har också den första specialdesignade cykeln för pendlare tagits fram. Det är det kanadensiska företaget Vanhawks Valour som står bakom en cykel som utrustats med GPS och den senaste bluetooth-teknologin, men också med sensorer som automatiskt varnar för faror och andra problem i trafiken. Om en bil exempelvis närmar sig snabbt i den ”döda vinkeln” så börjar handtagen automatiskt vibrera. Cykeln samlar också regelbundet data över din färdväg och registrerar ojämnheter i vägbanan, som sedan ligger till grund för en app (som finns både för iOS och Android) som alla cyklister kan ha nytta av. Cyklarna är självklart uppkopplade mot samma nätverk som kommunicerar med varandra, så skulle någon bli stulen är det lätt att hitta den. En dynamo alstrar energi medan du trampar och ser till att ladda cykelns elektronik. Hopp upp på sadeln, men glöm inte att se dig för!