Lek på jobbet!

2014-04-29

Det är ingen hemlighet att strikta och förutsägbara kontorsmiljöer inte precis gynnar kreativiteten. Nu finns forskning från Lunds universitet i Sverige som bevisar det också – och som föreslår rosa sockervadd i konferensrummen!

Google har satt den globala agendan för modernt kontorsbyggande med sitt nya högkvarter Googleplex som rymmer allt från bowlingbanor till yogacenter, skulpturpark och massage. You name it! Forskaren Samuel West vid Lunds universitet har tittat på hur lekfullhet på jobbet påverkar kreativiteten. Enkelt rättare sagt: den som skrattar och har kul har lättare för att vara kreativ. Men hur översätter vi detta till jobbtermer?
West prövade i sin forskning att byta ut mineralvatten mot sockervadd i konferensrummen och lät försökspersoner skjuta på varandra med leksakspistoler. Tramsigt? Visst! Men det märkliga var att effektiviteten gick upp. Den enkla sanningen är att kan man ha roligt ihop kan man också jobba. Sedan kanske inte leksakspistoler passar alla arbetsplatser…