Positivt att tänka lite negativt

2014-10-30

Positivt att tänka lite negativt

Vi får lära oss att det är viktigt att vara glad och positiv på jobbet. Men Alexander Kjerulf, en av världens ledande arbetsplatsforskare, tycker tvärtom att det har sina fördelar med lite gammal hederlig butterhet.

I Tyskland finns ett IT-företag som har skrivit ”lycko-kontrakt” med sina anställda. Den som inte är glad och skrattar på jobbet får helt enkelt gå hem. Nu är detta visserligen ett ganska radikalt exempel, men visst känns tongångarna igen? Vi förväntas att vara positiva även i stressiga och svåra situationer. Fast är det alltid så eftersträvansvärt? En som inte anser det är Alexander Kjerulf, som bland annat har skrivit boken ”Happy hour is 9 to 5”. I en uppmärksammad rapport slår han fast att positivt tänkande absolut har sina fördelar, men med måtta.
– Det finns ett stort problem med alla mentala självhjälpsböcker. Det är lätt att gå vilse i dem. Att undertrycka sina riktiga känslor kan ge besvärliga konsekvenser, både hemma och på jobbet, säger Alexander Kjerulf.
Här är 5 exempel när överdrivet positivt tänkande enligt Alexander kan ställa till det för oss.
1. Undersökningar visar gång på gång att när människor tvingas fejka ett positivt sinnelag på jobbet så ökar detta stressen hos medarbetarna.
2. Den som är olycklig och stressad på jobbet kommer inte bli ett dugg hjälpt av positivt tänkande. Tvärtom.
3. Negativa känslor är en del av livet och jobbet. Dessa ska man inte undertrycka utan använda sig av.
4. Överdrivet positivt tänkande bidrar till att sopa problem på arbetsplatsen under mattan.
5. Att försöka tvinga sig själv att vara lycklig funkar inte. Ironiskt nog är vägen mot lycka att släppa fram alla känslor inom sig. Och det är precis det som är hemligheten, att känna alla sina sidor, såväl de bra som de dåliga.