PRINTA UT MIDDAGEN

2013-04-29

Nollnolltalets stora revolution, 3D-skrivaren, börjar allt mer bli en del av vår faktiska verklighet. Från Dita von Teeses klänning på röda mattan till höftprotesen på operationsbordet. Nu väntar en ny revolution – printad mat.

Är du hungrig?
Gå till datorn och printa ut en hamburgare – och glöm inte pommes frites.
Måhända låter det som en scen ur en halvtaskig science fiction-rulle, men snart kan detta vara verklighet på en tallrik nära dig.
Den stora tekniska revolutionen i världen sker nämligen i dag inom 3D-printing eller så kallad ”friformframställning”.
Enklare skrivare har funnits sedan millennieskiftet men nu börjar man på allvar se möjligheterna. Från konstgjorda njurar till svenska bolaget Arcam som har gjort stor succé med 3D-skrivare som tillverkar höftimplantat och flygplansdelar.
Allt fler formgivare har också snappat upp tekniken. Engelsmannen Ron Arad har fått uppmärksamhet för sina 3D-printade glasögon och för en tid sedan syntes burleskstjärnan Dita von Teese på den röda mattan i New York i en fantastisk 3D-printad klänning som ritats av designern Michael Schmidt och arkitekten Francis Bitonti.
Klänningen består av några hekto plastpulver.


I en framtid kommer man även kunna printa ut mat. I varje fall om vi får tro Janne Kyttanen på den holländska designbyrån Freedom of Creation, som är helt specialiserad på 3D-printade produkter och som har haft stor framgång med sina vackra lampor.

– I slutänden handlar det bara om att flytta runt molekyler och atomer. Det är en teknik vi snart kommer att behärska, säger Janne Kyttanen och förutspår en framtid där vi laddar ned designritningar på nätet och producerar våra egna varor från vardagsrumssoffan.
Redan i dag får man en enkel 3D-skrivare för runt 600 euro.

För mer information: www.freedomofcreation.com


Foto lampor: Freedom of Creation.
Foto klänning: Michael Schmidt studios.