Prioritera rätt

2014-03-13

En del människor har ett överflöd av energi och verkar hinna med att göra allt. De har lärt sig den viktigaste läxan – att prioritera rätt. Här är en miniguide hur även du ska bli en tidsvinnare!

Hur många gånger har det inte hänt att du gått hem efter en lång, stressig arbetsdag utan att egentligen kunna svara på vad du har åstadkommit? Vi jobbar i ändlösa flöden av mail, möten och automatkaffe, inte så konstigt att livet ibland känns som ett evinnerligt ekorrhjul när du till och med breder ut jobbpapperen hemma i sängen. Den amerikanske författaren Leo Babauta har funderat runt detta, hur vi ska kunna arbeta färre timmar men ändå bli mer effektiva. Exempelvis menar han att vi alla skulle må bättre av om vi försökte värdera uppgifterna som vi ställs inför: ”Ta bara det här med möteshysterin. Fråga dig om jorden går under om du inte är med på alla möten hela tiden?” Med en smartare balans kommer du frigöra massor med energi och tid som påverkar din utveckling på ett positivt sätt, såväl på jobbet som i hemmet. Babautas tre budord lyder så här:

  1. Se dig själv som en finsmakare vad gäller din tid: Är verkligen alla uppgifter som du har framför dig värda att lägga din energi på? Vad kan du välja bort?
  2. Det tar tid att lära sig prioritera rätt. Börja redan i dag med att noggrant gå igenom vilka arbetsuppgifter du har framför dig och rangordna dem. Vilka är viktiga för din karriär? Vika kommer påverka dig på ett positivt sätt? Arbeta med dem så kommer resten lösa sig.
  3. För att fungera på ett bra sätt måste du på ett mer övergripande sätt skapa utrymme åt dig själv att kunna arbeta koncentrerat utan distraktioner. När du har en viktig uppgift framför dig – stäng av alla onödiga rss-flöden, twitterkonton och sociala medier som bara distraherar dig. Ta en ”digital detox”-dag i veckan när du inte ens kollar mejlen. Vågar du?