Hälsan först

2015-06-18

Teknikrevolutionen har gjort att vi blivit alltmer stillasittande framför våra skärmar – med förödande hälsokonsekvenser. Bra friskvårdsprogram borde vara en självklarhet för alla företag. Kinnarps tipsar om vad man kan göra. Upp och hoppa!

I fjol genomfördes en stor undersökning i Washington i USA – Preventing Chronic Disease – som omfattade 35 000 tjänstemän. Den visade rent skrämmande siffror – en fjärdedel bär på en direkt hälsofarlig övervikt. Trenden är den samma över hela jorden, vi rör oss allt mindre, stressar mer och riskerar bli utbrända. Sammantaget är detta en tickande bomb för företag och samhälle, något dyrare än sjukskrivna och sönderkörda medarbetare finns inte. I det perspektivet är ett bra friskvårdsprogram på arbetsplatsen en liten investering. Sådana program omfattar allt från läkarkontroller till möjlighet att få personlig coachning på betald arbetstid.

Men också att företaget tar initiativ till ”walk and talk”-möten i stället för evighetslånga sittningar i konferensrummet. Och allvarligt talat, skulle man inte förse den där godisautomaten i receptionen med ett stort hänglås… Små initiativ kan ge stora resultat. En tydlig hälsosatsning innebär inte bara friskare medarbetare utan också att företaget upplevs som mer attraktivt. Det kan inte upprepas tillräckligt många gånger, den värdefullaste tillgången är alltid personalen.