Råa rum

2013-09-18

Efter decennier av blanka golv och polerade ytor ser man nu en uppsjö av kontor som gör precis tvärtom. Men är den råa estetiken här för att stanna?

En undersökning under våren från Kinnarps visade att bara en av fyra är helt nöjd med arbetsmiljön på jobbet. Men vad är då en inspirerande miljö som funkar?

– Undersökningen stärker vår övertygelse om att skräddarsydda arbetsmiljöer, som tar hänsyn till individerna, är det absolut bästa, säger Elisabeth Slunge, Brand, Range, Design Director på Kinnarps.
En trend inom kontor som blivit stor, främst i USA, handlar om den råa estetikens återkomst. Lokaler som för tankarna till gamla fabriksmiljöer med nötta, slitna cementgolv, exponerade rör och ventiler och blyinfattade fönster.

Enligt Marc Kushner, grundare och VD för Architizer, ett socialt nätverk för arkitekter och inredare i USA, är förklaringen till trenden enkel.
– Anställda vill känna att de faktiskt håller på att bygga något från grunden.  Att de är en del av något som är större än dem själva. I ett rått utrymme försvinner gamla hierarkier, och något nytt kan uppstå.
Jason Freedman från San Francisco-baserade kontoret 42 Floors som samlar lediga kontorslokaler på sin sajt bekräftar trenden och berättar hur attraktiva, påkostade kontorslokaler nu rämnas med marken för att just få den råa, industriella känslan som efterfrågas.

Arkitektkontoret o+a som står bakom Microsofts Campus i Washington, själva navet för innovation på bolaget, har gjort sin hemläxa väl. Här öppnar tunga garageportar upp till de offentliga, råa ytorna i lokalerna. Allt för att skapa en känsla av avstamp och nybyggaranda.