Form som sitter

2014-09-18

Form som sitter

Från Materia, som är ett av Kinnarps produktvarumärken, kommer två av årets riktigt stora möbelsnackisar – med inspiration från fotoramar och cirkusmanegen.

Tänk på din favoritfåtölj! Förmodligen får du en bild i huvudet av en ganska stor och otymplig pjäs längst in i en hörna. Men nya tider kräver nya möbler, vilket inte minst gäller för våra arbetsplatser.
Två av årets stora banbrytande nyheter kommer från Materia som med Frame och Elephant vänder upp och ned på föreställningen om hur vi traditionellt ser på sittmöbler.

Frame är designad av Ola Giertz, som har låtit sig inspireras av en fotoram. Och det här är sannerligen något helt nytt – det är inte en fåtölj, inte heller en stol eller en pall. Möjligen alltihop samlat i en och samma form! Kryp upp i den för en vilostund, grensla den som en gunga eller bjud kollegan på en kopp kaffe innanför dess ram. En perfekt representant för den nya arbetsplatsen! Frames grafiska formlösning är lika enkel som genialisk.
– Frame är den första möbel som jag har gjort för Materia. Vi träffades i fjol och de gillade direkt min idé, berättar Ola som beskriver sitt skapande som ett ständigt dagdrömmande efter den perfekta idén. Repertoaren är bred, från innovativa sittmöbler till restauranginredningar och smycken, men alltid med en väldigt egen twist.

– I framtiden hoppas jag att Frame kommer få syskon. Jag har massor med tankar hur man skulle kunna utveckla formen, säger Ola, som har utnämnts till årets Newcomer på Materia men också nominerats till årets entreprenör i Skåne.
Om Ola är relativt ny på designscenen är Carl Öjerstam en av Sveriges största formstjärnor med en rad internationella utmärkelser som han har samlat på sig under en mer än 20 år lång karriär, som rymmer allt från hemelektronik till butiksinredningar. Men när han för Materia antog utmaningen att uppdatera den klassiska pallen var det nog ändå en av hans svettigaste utmaningar. Inspiration till Elephant fick Carl från cirkusmanegen och pallarna som elefanterna leds upp på. Elephants repetitiva mönster gör att den ser likadan ut från alla håll, en vacker vardagsskulptur. Och det är ju precis det vi vill ha, en möbel som vågar ta plats samtidigt som den lätt passar in. Elephant klarar detta galant,  oavsett om den placeras i köket eller på finaste platsen på kontoret. Och som med alla genomtänkta idéer finns den också i en rad olika storlekar – 430, 630 och 780 millimeter.

Seating design