I miljöns tjänst!

2016-03-23

Trio.

Så länge vi har konsumerat saker har vi också slängt dem. Så det är kanske inte så konstigt att det inom industridesignen finns så många ikoniska papperskorgar –den danska 30-talsklassiskern Vipp finns till exempel utställd på New Yorks moderna museum MoMa.

Fram till för några år hamnade allt på en och samma plats, från tepåsar och tomburkar till de dåliga idéerna. Men allteftersom vi blir mer och mer måna om att sortera och återvinna vårt aldrig sinande sopberg tvingas papperskorgslösningarna bli än mer kreativa. Här är tre smarta exempel:

Mines above ground, det Malmö-baserade företaget bakom de designade papperskorgarna med inbyggd sortering, har räknat lite på vad svenska kontor kan vinna på att sortera mer: Om ett kontor med 300 papperskorgar, som var och en fylls med ett halvt kilo skräp om dagen, ökar andelen sorterat skräp från 20 till 80 procent skulle de kunna spara över 100 000 kronor om året. Papperskorgarna från Mines above ground görs i återvunnet material och har fyra olika kärl för burkar/flaskor, papper, matavfall respektive metall. Sorteringen sker i samma stund som skräpet slängs, och ett moment mellan slängning, tömning och hämtning är avklarat.

En liknande lösning finns hos designföretaget Materia som är specialiserad på offentliga miljöer och moderna organisationer. I kollektionen finns papperskorgen Trio, som rymmer en totalvolym om 95 liter och har hållare för tre separerade påsar till burkar/flaskor, papper respektive övrigt avfall.

Två andra exempel på att återvinning inte behöver innebära en designkompromiss är den uppdaterade versionen av Wescos klassiska Push, Push Two med två separata luckor och kärl, och den smarta Totem från Joseph Joseph, med flera olika uttagbara kärl och inbyggt luktfilter.

 

Totem.

Ett helt annat sätt att mildra skräpets nedskräpning är att pressa ihop det redan på papperskorgsstadiet och på så sätt minska och effektivisera soptransporterna. Det amerikanska företaget Big Belly Solar har tagit fram en papperskorg för offentligt bruk, som med hjälp av solcellskraft pressar ihop innehållet till ungefär en sjundedel av den ursprungliga volymen. Dessutom kommunicerar papperskorgen digitalt, och meddelar när den är full så att den aldrig behöver tömmas i onödan. Big Belly Solar används redan utomhus av flera kommuner i Sverige och Richard Pålsson, som är produktansvarig för den skandinaviska agenturen EWF Eco, tror att det bara är en tidsfråga innan den också börjar användas inomhus i exempelvis kontorsmiljöer.

– Inomhus kan den kopplas in och laddas upp i eluttaget, säger han.

Big Belly Solar.