Smarta tyger

2014-12-11

Smarta tyger

I framtiden kommer våra kläder berätta hur vi mår, varna oss för skräpmat och berätta när det är dags att ta fram löpardojjorna.

Hur kommer framtidens textilier se ut? Eller rättare sagt, vilka funktioner kommer de ha? The Next Black är en spännande dokumentärfilm av David Dworsky och Victor Köhler som hade nätpremiär under sommaren 2014, i vilken några av världens ledande framtidsforskare inom modeindustrin delar med sig om vad den snabba teknikutvecklingen innebär. Har du ännu inte sett den rekommenderar vi att du laddar ned The Next Black. Filmen är ett litet mästerverk om en av vår tids känsligaste frågor, hur vi bland annat ska komma tillrätta med det växande miljöproblemet inom mode- och textilindustrin. En av många intressanta röster i filmen är Suzanne Lee, kreativ chef på Biocoture.
– Den kanske mest banbrytande nyheten är möjligheten till biologisk produktion, vilket innebär att man använder sig av levande organismer som ”tillverkar” plagget från början till slut. På så sätt behöver det aldrig bli frågan om något onödigt spill, berättar Suzanne.
En annan fantastisk utveckling är den inom ”wearable tech”, med kläder som är utrustade med sensorer som mäter ditt blodsocker, har koll på pulsen och kroppstemperaturen, som din alldeles egna sjuksköterska. Adidas är företag som kommit långt i utvecklingen och som faktiskt redan i fjol lanserade miCoach Elite System.
– Jag tror att de allra flesta människor är intresserade av att få vägledning om hur de ska kunna må och leva lite bättre, inte bara idrottsmän, säger Matt Hymers, produktchef på Adidas.