Smartare med musik

2015-10-15

Musik på jobbet? Finns det en hetare potatis? Någon älskar att arbeta till hip hop på högsta volym, en annan blir störd av en fallande hårnål på andra sidan kvarteret. Upplagt för konflikt!

Men faktum är att forskare är rätt överens om att musik under vissa omständigheter kan vara bra för kreativiteten på arbetsplatsen. På 1980-talet gjordes ett berömt experiment som visade att människors koncentrationsförmåga förbättrades om de fick lyssna till Mozart. Senare har man reviderat resultaten något, det viktigaste är att man själv gillar musiken man lyssnar till, då har man kunnat konstatera positiva effekter. Och allra bäst om musiken har ett tempo av 60 BPM (beats per minute).

En annan intressant studie genomfördes för några år sedan av Journal of the American Medical Association på kirurger. Den visade att kirurgernas koncentrationsförmåga stärktes om de fick lyssna till musik de själv valt. Och här är själva kärnan i resonemanget: Musik kan fungera om den fyller ett syfte, om den däremot bara finns där som bakgrundsljud så blir den ett störande moment och uppfattas som oväsen.

Så innan du drar volymknappen i botten, fråga dina medarbetare och kolleger om vad de tycker om att lyssna på. Eller satsa på ett par hörlurar!

 5 klassiska jobbhits!

  1. Huey Lewis & the news - Workin’ for a Livin’

  2. Dolly Parton - Workin’ 9 to 5

  3. Donna Summer - She Works Hard for the Money

  4. The Bangles: Manic Monday

  5. Bachman Turner Overdrive - Taking Care of Business