Ljud eller oljud?

2014-12-02

Ljud eller oljud?

Hur är akustiken på din arbetsplats? Kinnarps rapporterar om en undersökning från World Green Building Council som visar att störande ljud sänker vår arbetskapacitet med i genomsnitt hela 66 procent.

Du är djupt försjunken i arbete när plötsligt två kolleger stannar strax intill ditt skrivbord och påbörjar en engagerad diskussion. Alla kan känna igen sig i detta. Och naturligtvis blir du störd, men det är inte så mycket att göra, du gnisslar tänder och börjar om igen. Så hur löser man detta i ett öppet kontorslandskap? Det går ju inte att förbjuda samtal och ringande telefoner. Däremot kan man eliminera de värsta ljudplågorna genom att det finns tillgång till många mindre mötesrum. Men allra bäst är så klart en aktivitetsbaserad arbetsplats, då kan man själv välja vart och hur man vill arbeta, som Kinnarps aktivitetbaserade koncept Next Office som ser till helheten.
Men en helt tyst arbetsplats är inte heller något att sträva efter. Då försvinner kreativiteten och energin. Normalt brukar man rekommendera en ljudkuliss på cirka 45 decibel, som bidrar till att ”dränka” störande ljud och bullriga kolleger. Det gäller alltså att hitta rätt balans i akustiken. Surret från exempelvis en ventilationsanläggning behöver alltså inte vara något dåligt. Men alla arbetsplatser är olika och man behöver ta ställning till vilket som ska prioriteras – kommunikation eller koncentration?