Ta kontroll över din arbetsdag

2017-01-05

Visste du att kontorsanställda blir avbrutna i genomsnitt var tionde minut? Därför är det extra viktigt med smarta rutiner som gör att du kan ta kontroll över din arbetsdag!

Vi har alla stött på dem, entusiastiska kolleger som vill berätta om vad de gjort på helgen, ständigt måste fråga om råd eller högt och ljudligt kommentera precis allting som händer på arbetsplatsen. Det kan i och för sig vara ganska trevligt, men det stjäl också tid och energi. Det är nämligen inte bara avbrottet i sig som är ett problem, utan varje gång som du rycks bort från en uppgift måste du i princip börja om från noll. I genomsnitt tar det sedan 15 minuter innan du har återfått koncentrationen.
Tro inte heller alla dem som påstår att de lätt kan hålla sex-sju arbetsuppgifter i huvudet och att några avbrott varken gör till eller från. Det stämmer inte. En fransk studie har visat att det är svårt att ens ha fokus på två händelser samtidigt, och får vi en tredje så är det så gott som omöjligt att hålla huvudet klart.
Ett enkelt tips för en mer strukturerad arbetsdag är att när du påbörjar en uppgift så stäng av mobiltelefonen och mejlen, som är två riktiga tidstjuvar. En del företag, som italienska Ferrari, har till och med gått så långt att man kopplat ned internmejlen, detta sedan undersökningar visat att vi kollar våra mejl i snitt 50 gånger per dag. Att ständigt och jämt vara nåbar skapar bara stress och frustration. Grundregeln ”en sak i taget” är ett klokt råd! Du kan också prata med din arbetsgivare om att införa distraktionsfria zoner. Vi på Kinnarps hjälper dig gärna att ta fram en helhetslösning utifrån vår Next Office-filosofi. Vi vet nämligen att en vanlig dag på jobbet innebär en mängd olika uppgifter och utmaningar. Läs mer här!