Ta tillbaka kontrollen

2014-06-26

Har du svårt att koncentrera dig på arbetsuppgiften och tappar lätt fokus? Här är de smartaste tipsen hur du får kontroll över vardagen!

Hur ofta händer det inte att du sätter dig ned framför datorn för att lösa en viktig uppgift och efter bara några sekunder så är det något annat som pockar på din uppmärksamhet? Du får ett meddelande på Facebook och efter att ha kollat på detta scrollar du vidare bland dina vänners uppdateringar och snart sitter du och förundrar dig över att det regnar i Rom eller att ditt kusinbarn har lärt sig prata. Inte särskilt produktivt men väldigt mänskligt. Problemet är att för varje sådant avbrott tar det dig mellan 10–15 minuter att återfå koncentrationen på arbetsuppgiften. Så hur ska man tänka?
Det finns några grundläggande tips: Ett väldigt effektivt sätt är att mäta hur du använder din tid. Att läsa om ett pratande kusinbarn en gång är ju i och för sig viktigt, men när du gör det för tredje gången inom loppet av en halvtimme, klocka då dig själv. Sedan räknar du ut hur mycket tid som du dagligen slösar bort.
En annan smart rutin är att börja varje morgon med att skriva ned en lista över vad du ska göra. Det låter kanske banalt, men det är ett enkelt sätt att behålla fokus. När barnvakten ringer om en praktisk fråga innebär det inte att du efter samtalet behöver kolla vad det är för väder i London.
Slutligen, och i all välmening: Om du hela tiden tycker att dina vänners uppdateringar på Facebook är viktigare än ditt jobb, då har du ett motivationsproblem och bör nog fundera på om det verkligen är detta du vill ägna dig åt i framtiden.