Husdrömmen som kraschade

2014-09-10

Husdrömmen som kraschade

Vi snickrar, renoverar och inreder. Men vad händer egentligen bakom de putsade fasaderna? Den australiske konstnären Ian Strange är besatt av att visa andra sidor av våra hem.

Alla bär vi på husdrömmar. Vi ser dem i glassiga in redningsmagasin eller i fantastiska miljöer på teve. Men garanterat ingen har skildrat vårt förhållningssätt till våra hem som den australiske konstnären Ian Strange. Hans senaste installation är en kopia av barndomshemmet utanför Perth som han har låtit kraschlanda utanför the Art Gallery i Adelaide. En svart meteor som har borrat sig ned i asfalten, och som följdriktigt har döpts till ”landed”.

Huset är en kommentar till jordbävningskatastrofen i Christchurch på Nya Zealand, men också till den ekonomiska krisen för några år sedan när många, framför allt i Detroit i USA, tvingades från sina hem.
Att det blev hans eget barndomshem som fick stå modell för detta var inte helt oväntat. I tidigare utställningar har han bland annat låtit bygga upp det med en gigantisk målad dödskalle över hela fasaden.
– Det var lite så jag kände mig när jag växte upp i ett medelklassområde med identiska hus. Man var som alla andra, men ändå inte. Trots att man är omgiven av massor med människor så är man ändå ensam, förklarar han.

Ian Strange slog igenom som konstnär redan som tonåring, då som graffitimålare under namnet Kid Zoom. Redan tidigt började han undersöka människans relation till staden och hemmet. Ibland på de mest dramatiska sätt. Bland annat har han låtit tända eld på hus i en uppmärksammad dokumentär eller som den gången när han gjorde om en serie bostäder till gigantiska dockskåp som man kunde se in i. På ett hustak i New York, där han numera bor, har han i meterhöga bokstäver skrivit om sin tudelade känsla inför staden – ”The city will eat me alive”.