Expertens val!

2016-03-07

Stefan Nilsson är en av Sveriges mest anlitade trendexperter. Naturligtvis var det till honom vi vände oss för att höra om de starkaste trenderna på den nyss avslutade Stockholm Furniture Fair. Här är Stefans rapport!

1. Mattor! Nu ska alla de klassiska designföretagen lägga till en matta i sin kollektion. Ett rum är inte komplett utan en matta och är man rädd att mattan blir smutsig på golvet så hänger man upp den på väggen.

2. Djupa färger som grönt, blått och vinrött gör entré parallellt med årets färg – min förhatliga rosa. De intensiva mörkt gröna och denimblåa tonerna färgar väggarna och passar fint till möbler i ljusare träslag, medan den vinröda färgen dyker upp i exempelvis småkuddar – en detalj som det också kryllar av i år.

3. Vi öppnar upp kontoren igen. De instängda fåtöljerna med höga ryggar och huvor, som vi tyckte var ascoola för tio år sedan, är helt borta. Nu använder vi kontoret för att träffas och utbyta idéer. Tidigare har vi sett den avskalade arbetsplatsen ge vika för en stökigare och personligare stil, att man verkligen skulle se vem som jobbar där. Det hänger kvar, men nu ska arbetsplatsen gå att flytta i mindre, bärbara trälådor som man kan förvara sina saker i.

4. Småbord blir en given detalj, såväl på kontoret som hemma. I stället för stora soffbord ser vi fler mindre bord, eller en bordsfot med flera mindre skivor där man blandar material som marmor, trä, granit och linoleum.

5. Lampan spelar fortfarande en central roll i inredningen. Det är mer fokus på armaturen än på själva ljuset – en lampa ska vara snygg och spektakulär, och gärna något man pratar om. Ett exempel från mässan var en lampa som var gjord av ebolaskyddsdräkter.