Huset som andas

2016-12-08

Om man vill veta vad som driver de senaste arkitektur- och formtrenderna är det bara att titta på världens museer. Från Beijing till Los Angeles… Det är där det händer!

Att få tillfälle att rita en kulturbyggnad lockar fram de allra mest kreativa sidorna hos en arkitekt – eftersom själva huset gärna får vara ett konstverk i sig. Men förutom en vacker form förväntas dagens arkitektur, precis som allt annat i samhället, även ha flera funktioner än en.
Just nu vänds världens blickar mot operahuset i Taichung, Taiwan, som sällar sig till alla de städer som har förstått att nyskapande arkitektur och dramatisk design är ett effektivt sätt att placera en stad på kartan.
– ­Jag ville rita en byggnad som flöt ihop med miljön utanför på samma sätt som kroppen är kopplad till naturen genom luften vi andas, förklarar arkitekten Toyo Ito.
Och det menade han bokstavligen. Byggnadens spännande organiska kurvor är nämligen täckta av en speciell typ av porös betong och fungerar som ett levande ekosystem som återvinner vatten samtidigt som den reglerar temperaturen i byggnaden. Form och funktion när den är som bäst. 

Foto: Dezeen