Den första viktiga timmen

2014-03-27

Så spenderar riktigt framgångsrika människor sin morgon! Sluta svara på mejl hemifrån, lyssna på Steve Jobs och ta hjälp av en groda…

När kalendern är full och varje dag liknar den andra är det ibland lätt att tappa fotfästet och glömma vad som är viktigt i tillvaron. Mark Twain skrev en gång: ”Om det första du gör på morgonen är att äta en levande groda så kommer ingenting att verka särskilt jobbigt efter det…”
Sensmoralen är: Stanna upp och utmana dig själv, fastna inte i vardagens ekorrhjul. David Karp, grundare av Tumblr, checkar exempelvis inte sin mejl hemifrån. ”Om någon vill mig något viktigt så ringer de. I annat fall kan det vänta. Man måste prioritera sin tid.”
I stället för att begrava dig i skrivbordsarbete när du kommer till jobbet så ta tag i den där jobbiga grejen eller samtalet som du har skjutit framför dig och som måste lösas. Eller gå en runda på kontoret och prata med medarbetare som du normalt inte har så mycket kontakt med. Ge dig själv en halvtimme att bryta mönstret och ”hitta din egen groda”! Steve Jobs sa en gång: ”Varje morgon ska man titta sig själv i spegeln och ställa sig frågan: ’Om detta var den sista dagen i mitt liv, skulle jag då vilja göra de saker som ligger framför mig i dag’.”