Framtidens smarta material

2016-04-20

Människan har tillverkat olika typer av textilier i mer än 9000 år. De har värmt familjer, inrett hem och skyddat möbler och människor. Textilier spelar en självklar roll i vår vardag och de hjälper till att underlätta våra liv. I framtiden kommer dock textilierna att göra ännu mer för oss. De smarta textilierna kommer att revolutionera våra liv. På Smart Textiles på Textilhögskolan i Borås utvecklas framtidens smarta material.

– Det är väldigt spännande med smarta textilier. Det innebär ökade möjligheter att integrera funktioner och ökade designmöjligheter. Utvecklingen av smarta textilier kommer leda till att vi kan skapa produkter med bättre komfort och kommunicera med produkterna på helt nya sätt. Framtidens textilier kommer förbättra både människors vardag och ge fördelar för industri, sjukvård och miljö. Vi tror att textilindustrin är på väg från tygleverantör till att vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen, säger Anna Berglund, projektkoordinator på Smart Textiles i Borås

Ett segment som intresserar Kinnarps i synnerhet är det hur färger kan användas tillsammans med textilier i framtiden. 

– Det finns pigment som ändrar sig under olika förhållanden. Värmekänsliga, fuktkänsliga, och ljuskänsliga. Beroende på vad materialet utsätts för förändras designen och människan kan sen agera på det nya utseendet och funktionen. Så skulle det kunna fungera i framtiden, säger Anna Berglund.