Smartaste medarbetaren

2016-12-29

För de flesta som jobbar på kontor så påminner arbetsdagarna om varandra. Vi svarar på mejl, bokar möten och gör research för att kunna skicka lite fler mejl. Men tänk om vi skulle kunna få hjälp med allt detta, hur mycket effektivare skulle vi då inte bli!

En av de hetaste arbetsplatstrenderna just nu är AI, så kallad artificiell intelligens.
AI kan analysera innehåll, ta fram data och föreslå förändringar långt snabbare än vad en mänsklig hjärna kan göra. Skillnaden mot gamla tiders robotar är att AI arbetar intuitivt och även lär sig under arbetets gång. Det finns till och med exempel på hur AI används för att lösa arbetsplatskonflikter.
Så hur funkar det i praktiken?
Ta ett advokatkontor som exempel som jobbar med ett invecklat mål. I stället för att firmans samtliga jurister researchar tusentals dokument så låter man byråns AI-robot fixa fram svaren och dra egna analyser på bråkdelen av en sekund.
Men detta måste ligga långt fram i tiden, eller?
Nja, faktiskt inte. AI-robotar flyttar in på allt fler av våra arbetsplatser och blir snabbt väldigt uppskattade medarbetare och som till och med lyckas göra karriär… 2015 så lät japanska Hitachi ett AI-system ta över chefskapet på ett av sina varuhus.
Det visade sig vara ett lyckat drag – effektiviteten gick upp med åtta procent.