Tid att hämta kraft

2016-06-28

Trött och sliten? Så här i semestertider kan det vara på sin plats att påminna om hur viktig ledigheten är för din kreativitet. The power of time off…

När den amerikanske stjärndesignern Stefan Sagmeister insåg att allt nytt han gjorde bara var en omarbetning av gamla idéer, så förstod han att han var i desperat av semester. Men för Stefan blev det betydligt mer än bara några veckor på sommaren. Med insikten föddes ett nytt livsmönster; han bestämde sig för att leva sitt liv i cykler och vart sjunde år ta ett helt sabbatsår för att hämta ny kraft.

– Vi spenderar våra första 25 år med att lära oss saker och ting, sedan följer 40 år av arbete innan vi rundar av med 15 år i pension. Jag tänkte att det var en bra idé att ta fem av pensionsåren och använda dem för att dela upp mitt arbetsliv. För mig har detta inneburit all världens förändring, säger Stefan Segmeister.

Kolla in hans spännande föredrag här på Ted Talks, där han berättar om sina egna erfarenheter och hur sabbatsåren har frigjort en helt ny energi. Men också om insiktsfulla företag som tejptillverkaren 3M som ända sedan 1930-talet har låtit sina anställda fritt disponera 15 procent av sin arbetstid, det var för övrigt ur det programmet som Scotch-tejpen föddes.

– Allt som jag i princip har åstadkommit de senaste åren är idéer som kommit ur min lediga tid, säger Stefan Segmeister.