Sitta eller stå?

2015-09-03

Om man frågar vetenskapen är det inget snack om vad som är bäst. Svaret är både och! Kinnarps tittar närmare på en spännande undersökning med rent förbluffande resultat.

Du har säkert hört att det är bra för hälsan med höj- och sänkbara arbetsbord. Men hur mycket bättre? Kanadensiska Preventive Medicine publicerade nyligen en banbrytande rapport där man gått igenom 23 av varandra oberoende studier. Detta var vad man kom fram till:

Det är bra för hjärtat. Den som kan växla mellan att sitta och stå är mer aktiv och får en puls som är i genomsnitt åtta slag mer i minuten än jämfört med den som hela tiden sitter ned.

Bättre värden. Det goda HDL-kolesterolet ökar medan det onda LDL-kolesterolet sjunker.

Smalare. I genomsnitt tappade personerna som deltog i undersökningarna mellan 2–4 kilo under ett år.

Gladare. Mentalt mår vi bättre och får mer energi, och till och med färre depressioner, om vi kan växla mellan stående och sittande. Om vi sedan går tillbaka till ett arbetsbord där vi konstant sitter så faller humöret igen.

Sammanfattning: Men är det då inte bäst att stå upp hela tiden? Nej, i längden blir det tröttsamt för rygg och leder, kroppen behöver även vila. Dessutom visar resultaten att en del arbetsuppgifter, som koncentrerat skrivande, fungerar något bättre om vi sitter ned. Det är alltså växlingen som är hemligheten. Här har vi på Kinnarps en rad höj- och sänkbara arbetsbord för den bästa flexibla arbetsmiljön.