Trendstark textilkollektion

2014-07-01

Vad har mexikanska folkdräkter med Kinnarps att göra? Väldigt mycket, ska det visa sig! Christina Wiklund är produktchef för tyger på Kinnarps och ansvarig för företagets nya spännande textilkollektion – Kinnarps Colour Studio (KCS). Vi tog en pratstund med henne.

Hur har arbetet gått till? Berätta.
– Det här är min tredje kollektion som jag har jobbat med sedan jag började som produktchef 2007. Med varje kollektion jobbar vi i ungefär två år innan det är dags för lansering. Mycket av mitt arbete handlar om att lägga örat till marken och snappa upp trender och fenomen som vi kan använda oss av och översätta till en Kinnarpskänsla.
Var hittar du inspirationen?
– Det kan vara allt från en söm i en stol som man ser på en bil- eller skomässa till att man blir helt betagen av atmosfären på en järnvägsstation i Paris. Jag letar oftast inte inspiration på design- och inredningsmässor, utan det är mycket från filmens och kulturens värld, men också föreläsningar med intressanta trendpersonligheter som Li Edelkoort eller Lotta Ahlvar.
Vilka är de stora trenderna som du har identifierat och införlivat i Kinnarps nya kollektion?
– Om man tittar på färger så är det mycket mjuka pasteller och otippade blandningar som gäller, till exempel en ljus färg möter en stark färg. Det låter lite svårt men är verkligen jättesnyggt. Vi har även en hel del gult i kollektionen. Li Edelkoort tror att den färgen kommer dominera stort hela det kommande decenniet. Gult är för övrigt den enda färgen som man vetenskapligt har kunnat visa att den påverkar hypofysen som gör oss mer kreativa.
Hur många tyger finns det totalt i KCS-kollektionen?
– 250 stycken och de är tillgängliga för Kinnarps produktvarumärken; Drabert, Martin Stoll och Kinnarps.
Vilka andra stora strömningar kan du se inom design i dag?
– Det finns en längtan efter lyx, nostalgi och fairy tale, något som vi också har fångat upp i tygerna. Som till exempel i Forte Monaco, där vi har låtit oss inspireras av Gucci medan Coco Chanel har varit inspirationskälla för tyget Century (hundtand).
Hur har mottagandet varit?
– Helt enormt. Jag är ute på en road show just nu, där jag visar tyger och en film om hur arbetet har gått till. Folk är verkligen så entusiastiska, framför allt när de förstår sambandet mellan vårt trendarbete och det faktiska resultatet.
Till sist: hur var det med de mexikanska folkdräkterna?
– Vi har hittat massor med inspiration genom att studera folkdräkter från olika länder, från Skandinavien till Mexiko. Sedan gäller det att smälta samman alla dessa intryck i en och samma känsla, som vi gjort i tyget Saturnus. Våra tyger ska fungera i alla kulturer och över hela världen. Då känner man att man har lyckats.