Trendigt i trä

2014-05-27

Människan har i årtusenden använt sig av trä som byggmaterial – innan nya moderna material tog över på 1900-talet. Men nu sluts cirkeln och vi ser hur museer och stora bostadshus återigen får träklädda fasader. Förklaringen är naturligtvis att det är lika vackert som miljövänligt.

Hur vill vi att våra barn ska växa upp? Kommunalpolitikerna i Hostens i södra Frankrike bestämde sig för att välja en naturvänlig och lekfull linje när man skulle bygga en ny skola. Då var trä ett självklart val. Inte minst för att detta är en båtbyggar- och hantverksregion alldeles intill Biscayabukten med en lång erfarenhet av att arbeta i trä. Den franska arkitektbyrån Dauphins fångade upp denna önskan i en byggnad som också flirtar med den världsberömde arkitekten Le Corbusiers råa funktionalism. Fasaden består av plattor av kastanjeträ, en lösning som mjukar upp byggnadens linjer och får den nästan att se ut som vore den hämtad ur en saga. På insidan dominerar spånskivor och kala betongytor. Enkelt men vackert.
Ytterligare två exempel på trätrenden kommer från Sverige – den fantastiska konsthallen Artipelag utanför Stockholm och det innovativa kvarteret Strandparken i Sundbyberg, som är ett åttavånings bostadshus helt i trä.