VÄRLDENS GRÖNASTE KONTOR

2013-05-23

I Greenpoint i New York bygger arkitekten Ole Sondresen ett kontorshus som går i bräschen för miljöfrågor. Allting är återvunnet och enligt Sondresen är materialen så ”rena” att man i princip skulle kunna äta byggnaden…

”Build smaller. Build better. Build to last. Build sustainably.” Detta är honnörsord och en värdeplattform som Kinnarps delar med den norske arkitekten Ole Sondresen, som ur ett miljöperspektiv driver en av de mest intressanta satsningarna just nu i världen. För crowdfunding-företaget Kickstarters nya huvudkontor i New York bygger han ett kontorshus som är 100% i återvunna och återanvända material, bland annat återvunnen denim som Sondresen påstår är så ren att den är ätbar(!). Inte så välsmakande, kanske. När huset blir klart kommer det att ha kontor, bibliotek, galleri, teater och naturligtvis ett grönt tak.
 Exploateringsplanerna i Greenpoint är kritiserade av grannarna, men alla tycks vara överens om att just Ole Sondresens gröna arkitektur är helt rätt för området och för miljön.
– Det nya New York, med dess skulpturala arkitektur, är grönt, säger Ole Sondresen.